Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Θα "ξαναμιλήσει" ο Καραμανλής;

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., εκφράζοντας και τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία τη χώρας, θα παρέμβει εκ νέου εντός της εβδομάδας (με on camera δήλωση αυτή τη φορά), προκειμένου να ενισχύσει μια δυναμική υπέρ της στήριξης μιας συμφωνίας με την Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν, μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής να μην περιοριστεί μόνον σε μία νέα ηχηρή παρέμβαση, αλλά να αναλάβει κεντρικό θέση στη δημόσια αντιπαράθεση και, εν πολλοίς, ρόλο καθοδηγητή σε μια πανεθνική κινητοποίηση υπέρ ενός ευρωπαϊκού «ναι». Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται πιεστικές εισηγήσεις όχι μόνον από τον καραμανλικό πυρήνα στελεχών, αλλά ακόμη και από πολιτικούς παράγοντες που κινούνται εκτός των γαλάζιων τειχών.

Το βασικό επιχείρημα που επιστρατεύουν είναι ότι το δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής αποτελεί, ουσιαστικά, την πλέον κρίσιμη πολιτική μάχη της μεταπολιτευτικής περιόδου και μπορεί να καθορίσει την πορεία της χώρας για πολλές γενεές.

Στη βάση αυτή, δεν αρκεί μόνον μια γενική κινητοποίηση των δυνάμεων που υπεραμύνονται της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας, αλλά κρίνεται επιτακτικό η πλευρά του «ναι» να έχει μια κεντρική πολιτική εκπροσώπηση που θα μπορεί να ενεργοποιήσει ένα ακροατήριο το οποίο θα υπερβαίνει τα κομματικά όρια της Ν.Δ.. «΄Ολες οι δημοψηφισματικές μάχες στην Ευρώπη την τελευταία 20ετία είχαν την πολιτική ενσάρκωσή τους. Εάν το "όχι" έχει το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, είναι αναγκαίο να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, το οποίο θα ταυτίζεται από την ελληνική κοινωνία με το "ναι". Και στην παρούσα συγκυρία το πλόεν κατάλληλο πρόσωπο είναι του Κώστα Καραμανλή...», είναι η δική τους εκτίμηση.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν την δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς μια ξαφνική υπερέκθεση μπορεί να προκαλέσει αποσυσπειρώσεις σε ένα ακροατήριο που κινείται προς το «ναι», αλλά αντιμετωπίζει αρνητικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα της περιόδου 2004 - 2009. Ωστόσο, εκτιμούν ότι μια συναγερμική παρέμβαση από τον Καραμανλή μπορεί να συνεγείρει παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους που είχαν μετακινηθεί προς τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή ακόμη και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρούν ότι στην παρούσα χρονική στιγμή το προφίλ του Κώστα Καραμανλή δείχνει λιγότερο φθαρμένο από άλλους πρωταγωνιστές της δρώσας πολιτικής σκηνής.

Πάντως, μια -υπερκομματικής λογικής- παρέμβαση Καραμανλή για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως προσπάθεια επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή και, πολύ περισσότερο, ως προαναγγελία εξελίξεων στη Ν.Δ., καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι στις προθέσεις ούτε του ιδίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κινητοποίηση Καραμανλή σχεδόν προεξοφλείται ότι θα συνοδεύεται και από κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι θα κρατήσει όσο θα συντηρείται ο εθνικός συναγερμός για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Είναι σχεδόν αυτονόητο, ωστόσο, ότι μια ενεργοποίηση του Καραμανλή υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τον φέρνει στο επίκεντρο και των συζητήσεων και ζυμώσεων για το πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να αναλάβει την καθοδήγηση μιας προσπάθειας «εθνικής συνεννόησης», εφόσον υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η χώρα αναζητήσει άμεσα νέα πυξίδα διακυβέρνησης.







πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg