Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν έκρυβε εκπλήξεις το νέο κυβερνητικο σχήμα

 
Ίσως η πιο σημαντική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο κ.Τσίπρας είναι ότι το οικονομικό επιτελείο που θα κληθεί σε σημαντικό βαθμό να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές βρίσκονται πρόσωπα με εμπειρία και καλή χημεία με τους  ευρωπαίους. 
 
Είναι η ομάδα που διαπραγματεύτηκε το νέο μνημόνιο και γνωρίζει πολύ καλά τις απαιτήσεις που περιλαμβάνει και την προσπάθεια που χρειάζεται για να εφαρμοστεί.

Κατά τ΄ άλλα η νέα κυβέρνηση δεν έκρυβε εκπλήξεις, ούτε ως προς τα πρόσωπα, ούτε ως προς τον αριθμό των υπουργών.Τα βασικά στελέχη, με κάποιες μεταθέσεις, προέρχονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση του κ.Τσίπρα. 
 
Οι μετακινήσεις αφορούσαν κυρίως πρόσωπα όπως ο κ.Μπαλτάς, που είχε προκαλέσει πολλές τριβές με την πολιτική που ακολούθησε στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.
 Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι με την εξαίρεση του κ.Μουζάλα το υπουργικό συμβούλιο περιορίζεται στα προσβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ,που στάθηκαν στο πλευρό του κ.Τσίπρα στην κρίση που αντιμετώπισε το κόμμα, ενώ αυξημένη είναι και η συμμετοχή πασοκογενών στελεχών.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να εμπιστευθεί τα στελέχη που συμπορεύτηκαν μαζί του, τους προηγούμενους μήνες. Δεν τόλμησε ή δεν θεώρησε αναγκαίο να απευθυνθεί σε πρόσωπα εκτός του κόμματος του αλλά προτίμησε με εσωτερικές ανακατατάξεις να διορθώσει τα προβλήματα και τις αρρυθμίες που είχαν παρουσιαστεί στην προηγούμενη θητεία του.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της, καθώς τα προβλήματα  που εκκρεμούν είναι μεγάλα  και οι αποφάσεις που θα  κληθεί να πάρει σημαντικές. 
Το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή των μέτρων και μεταρρυθμίσεων του νέου μνημονίου, από τα οποία θα κριθεί και η επάνοδος της χώρας και της οικονομίας στη σταθερότητα και την ομαλότητα. Τα περιθώρια  είναι  στενά και οι προσδοκίες της κοινωνίας  μεγάλες. 
Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν οι επιλογές του κ.Τσίπρα ήταν οι καταλληλότερες για να υπηρετήσουν αυτή την προσπάθεια.



ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg