Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Το Δημόσιο ετοιμάζεται να εισπράξει

Με συγκεκριμένες αλλαγές στο επιτόκιο και στην κατά περίπτωση προσαρμογή του αριθμού των δόσεων ανά οφειλέτη επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών να προσαρμόσει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε αυτά που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, οι αλλαγές που θα γίνουν θα αφορούν πολύ μικρή ομάδα οφειλετών οι οποίοι αποδεδειγμένα διαθέτουν εκείνα τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις προκειμένου να μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους στο Δημόσιο σε λιγότερες δόσεις ή να επιβαρυνθούν με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή 8.500.000 φορολογούμενοι ως το τέλος του έτους έχουν αλλεπάλληλα ραντεβού με την Εφορία. 
Σήμερα, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ από 1ης Οκτωβρίου όσοι βρίσκονται στη Ρόδο, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στη Νάξο, στην Πάρο και στη Σκιάθο θα επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ που ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια και όχι με τις εκπτώσεις του 30%. 
Από τις 15 Οκτωβρίου θα γίνει «κούρεμα» κατά 50% στο κονδύλι της  επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η ηλεκτρονική αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ για να πληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ (τελευταία δόση Φεβρουάριος 2016). Ως τη συγκεκριμένη προθεσμία θα πρέπει να υποβληθούν από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών για τα τιμολόγια που εκδόθηκαν ή εισπράχθηκαν το 2014, ενώ ως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 θα πληρωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο ύψος αυτών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 
Οσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, αυτές βασίζονται στις διατάξεις του τρίτου Μνημονίου και συγκεκριμένα προβλέπεται να γίνουν τα εξής:

Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για παράδειγμα, ένας που έχει ρυθμίσει σε 100 δόσεις τη ληξιπρόθεσμη οφειλή του μπορεί να κληθεί να την εξοφλήσει σε 80 ή σε 60 δόσεις. 
Εκτός ρύθμισης θα μείνουν όσοι δεν πληρώνουν τα τρέχοντα χρέη τους (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Ρυθμισμένα χρέη ως 5.000 ευρώ θα επιβαρύνονται πλέον με επιτόκιο 5% αντί για 0%, ενώ για χρέη άνω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο αυξάνεται στο 5% από 3%. 
Ποιοι γλιτώνουν την αύξηση του επιτοκίου; 
Πρώτον, όσοι δεν είναι επαγγελματίες, δεύτερον όσοι έχουν περιουσία ως 150.000 ευρώ και, τρίτον, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg