Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, το είπε ξεκάθαρα την Τρίτη , μεταφέροντας τις εκτιμήσεις συνομιλητών του στις ΗΠΑ.
“Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από αμερικανικά hedge funds και distress funds για την εξαγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Θα εκδηλωθεί εντονότερα από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ότι λαμβάνει αναπτυξιακά αντίμετρα στην ύφεση που προκαλούν τα δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου”, ήταν τα λόγια του κ. Αναστασόπουλου.
Στην ουσία, τα κεφάλαια αυτά, που είναι ευκαιριακά και ψάχνουν απλώς το εύκολο κέρδος, προσδοκούν ότι το θεσμικό πλαίσιο θα δημιουργήσει την κατάλληλη «αγορά» για την απόκτηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Τα κεφάλαια αυτά μάλιστα θα αποτελέσουν τον προπομπό για πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές. «Τέτοιου είδους επενδυτές, σαν τα distress funds θα δραστηριοποιηθούν πρώτοι στην Ελλάδα, και θα ανοίξουν το δρόμο προκειμένου να έρθουν και άλλα, πιο μακροπρόθεσμα κεφάλαια, αλλά από το δεύτερο μισό του 2016 και μετά. Τα τελευταία, θα έρθουν μόνο εφόσον διαπιστώσουν πως το πολιτικό ρίσκο έχει μειωθεί και η κυβέρνηση προχωρά στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, που αφορά γενναίες τομές στη δημόσια διοίκηση, απλούστευση του φορολογικού συστήματος, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και διαφάνεια στους διαγωνισμούς», είπε ο κ.Αναστασόπουλος.
Τα λόγια του επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δεν είναι τυχαία. Στην ουσία μετέφερε τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε πρόσφατα κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού ταξιδιού στις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε με στελέχη από την ελληνική διεύθυνση του Στειτ Ντιπάρτμεντ, τη Διεύθυνση Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου καθώς και αμερικανούς, και ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Ειδικά οι τελευταίοι είναι και οι πιο διστακτικοί να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Κακά τα μαντάτα
Προς το παρόν πάντως τα μαντάτα δεν είναι καλά. Εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, όπως φαρμακευτικές, εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τη χώρα, καθώς οι οφειλές του Δημοσίου προς αυτές διογκώνονται, οπότε κοιτάζουν προς Κύπρο, Βουλγαρία, και Ρουμανία.
Δείγμα του κακού επιχειρηματικού κλίματος, είναι και η προ μηνός απόφαση της Microsoft να μη προχωρήσει τελικά στη δημιουργία περιφερειακού κέντρου υποστήριξης (θα απασχολούσε 550 άτομα) στην Ελλάδα, όπως είχε ανακοινώσει ανεπίσημα προ διετίας στον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, αποφάσισε ότι λόγω του ρίσκου που συνεπάγεται μια επένδυση αυτή την περίοδο στην Ελλάδα να μεταφέρει το σχέδιο στη Ρουμανία, κάτι το οποίο και έκανε.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, και παρά την προφανή πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν και επενδυτικά την Ελλάδα, τα συνεχή ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στη χώρα μας (Νόυλαντ, Χοχστάιν, κ.ά), καθώς και την επικείμενη επίσκεψη στα μέσα Νοεμβρίου του υπουργού Εξωτερικών Τζόν Κέρι, η επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επιχειρηματιών είναι εμφανής.
«Η Ελλάδα παραμένει μια ακριβή χώρα, όχι σε όρους εργατικού κόστους, αλλά σε όρους επενδυτικού ρίσκου. Δεν βλέπω αμερικανικές επενδύσεις πριν από τα μέσα του 2016», είπε ο κ. Αναστασόπουλος, εξηγώντας ότι στο μυαλό πολλών επιχειρηματιών, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος Grexit.
Ακόμη και έτσι πάντως, υπάρχουν τομείς που ενδιαφέρουν τους αμερικάνους, όπως ο τουρισμός, τα logistics (στο λιμάνι Θεσσαλονίκης), και η ενέργεια. Τρεις αμερικανικές επιχειρήσεις συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη ή Καβάλα), ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ για θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη.
Αναφορικά με τα αμερικανικά κεφάλαια που ήδη δραστηριοποιούνται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης μόνο εάν απαιτηθεί μικρή συμμετοχή των ιδιωτών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg