Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

H «αρένα» της Συγγρού

Του Δημήτρη Τσιούφου

Αγεφύρωτα είναι πλέον τα πολλαπλά ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά τα όσα συνέβησαν (ή δεν συνέβησαν στο Συνέδριο του ΕΛΚ)...

... αλλά και την διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Απ. Τζιτζικώστα, μία ημέρα πριν την αποστολή «ενότητας» στη Μαδρίτη, η οποία τελικά δίχασε ακόμη περισσότερο τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος.

Τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο, πριν την πρώτη εκλογική εσωκομματική αναμέτρηση και ενώ οι «μνηστήρες» για την προεδρία ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους, βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν την ανησυχία τους για την ενότητα της παράταξης και επισημαίνουν ότι «σε μια κρίσιμη καμπή που λαμβάνονται αποφάσεις και ανακοινώνονται μέτρα για την επόμενη τριετία, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται διχασμένη και έχει μπει σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια που την καθιστά αδύναμη να παίξει αποτελεσματικά τον ρόλο της».

Οι ανησυχίες αυτές πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η πολυαναμενόμενη «απόβαση ενότητας» στη Μαδρίτη δημιούργησε νέες τριβές μεταξύ των «αντιμαχόμενων» πλευρών, αφού οι τρεις υποψήφιοι (ο Κυρ. Μητσοτάκης έμεινε, τελικά, στην Αθήνα επικαλούμενος... ίωση) αντάλλαξαν μόνο κάποιες τυπικές χειραψίες ή κουβέντες.

Ο Αδ. Γεωργιάδης, μάλιστα, κατηγόρησε ευθέως τον Βαγ. Μεϊμαράκη ότι δεν έκανε τίποτα για να λειτουργήσουν ως ομάδα και αφού προηγουμένως είχε βρει... «ευήκοα ώτα» στον επίσης «μοναχικό» Αντ. Σαμαρά.

Το κλίμα, ωστόσο, είχε αρχίσει να... στραβώνει από τη Δευτέρα, με τα προεόρτια της Μαδρίτης.

Η πρώτη σύγκρουση εκδηλώθηκε μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά, όταν εκείνη αναγκάστηκε εκ των... συσχετισμών να αποσύρει την υποψηφιότητά της για μια θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ, την οποία είχε φροντίσει, σε συνεννόηση με τον κ. Μεϊμαράκη, να καλλιεργήσει σε υψηλούς κύκλους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Παρά ταύτα λίγο πριν από την αναχώρηση για τη Μαδρίτη, της διεμήνυσαν ότι η υποψηφιότητά της δεν είχε τύχη και η κ. Μπακογιάννη «έδειξε» προς την πλευρά του Αντ. Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι μετά από δικές του παρεμβάσεις κόπηκε από το ΕΛΚ.

Η δεύτερη σύγκρουση, ίσως και σοβαρότερη λόγω των εσωκομματικών διεργασιών και ζυμώσεων, εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Απ. Τζιτζικώστας (στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη) αναφέρθηκε απαξιωτικά για το πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά, όταν ρωτήθηκε αν στηρίζεται από αυτόν, καθώς ήταν κοινό μυστικό ότι πολλοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και βουλευτές του περιβάλλοντός του βρίσκονταν στο πλευρό του και πως ο ίδιος, έστω ατύπως, στήριζε την προσπάθειά του.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο κ. Τζιτζικώστας όχι μόνο αρνήθηκε ότι τον στηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά τόνισε ότι «αν κάποιος συγκρούστηκε με τις πολιτικές του κ. Σαμαρά και με τον ίδιο προσωπικά, όταν χρειάστηκε, αυτός ήμουν εγώ», ενώ εξέθεσε και κάποιους στενούς συνεργάτες του λέγοντας πως «το να επιθυμούν να μου το προσάψουν (σ.σ. τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού) άνθρωποι που υπήρξαν υπουργοί των κυβερνήσεων Σαμαρά νομίζω ότι είναι τουλάχιστον κακόγουστο αστείο».

Οι αναφορές αυτές του κ. Τζιτζικώστα προκάλεσαν την έντονη δυσφορία κύκλων του πρώην πρωθυπουργού, που έκαναν λόγο για «πολιτικό ατόπημα» του νεαρού Περιφερειάρχη και απέδιδαν το λάθος του την εναγώνια προσπάθειά του να εμφανιστεί ως αντισυστημικός, μετά τα κατώτερα των προσδοκιών του ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Η ρήξη στις σχέσεις των κυρίων Τζιτζικώστα και Σαμαρά ήταν έκδηλη στη Μαδρίτη, αφού αν και - όπως λέγεται- ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας αναγνώρισε (πριν φύγει από την Αθήνα) το λάθος του, ο Αντ. Σαμαρά φρόντισε να του δείξει την ενόχλησή του.

Συναντήθηκε για μια ώρα με τον Αδ. Γεωργιάδη και φωτογραφήθηκε μαζί του, με ό,τι αυτό μπορεί, σημειολογικά, να σημαίνει για τη στάση του απέναντι σε κάποιον από τους δύο υποψήφιους.

Αμέσως μετά, μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για προσχηματική πρόσκληση του Βαγ. Μεϊμαράκη, κατηγορώντας τον ότι δεν είχε καμία πρόθεση να συζητήσει με τους άλλους υποψηφίους και πως η αντιπροσωπεία της ΝΔ δεν λειτούργησε ως μία ομάδα στη Μαδρίτη.

AΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
AΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Ταυτόχρονα άφησε αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ ότι δεν υπερασπίστηκε επαρκώς την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά για το μεταναστευτικό και πως με τη στάση ουσιαστικά εξίσωσε τη στάση της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, με αυτή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα δυο ξένοι στην ίδια πόλη, ήταν κατά γενική ομολογία, οι Βαγ. Μεϊμαράκης και Αντ. Σαμαράς στη Μαδρίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε από την αίθουσα της Ολομέλειας του Συνεδρίου την Τετάρτη το βράδυ, όταν πήρε τον λόγο και μίλησε για το μεταναστευτικό ο Βαγ. Μεϊμαράκης, ενώ για τυπικούς και μόνο λόγους ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το παρών την Πέμπτη στην ομιλία του κ. Σαμαρά και επίσης πολύ τυπικά και στα... όρθια συνομίλησαν ελάχιστα οι δυο τους, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του τελευταίου.

Ηγετική εμφάνιση Μεϊμαράκη

Αυτό που έγινε αντιληπτό σε όλους και δεν το έκρυψε ο Βαγ. Μεϊμαράκης, ήταν ότι πήγε στη Μαδρίτη για να κάνει μια ηγετική εμφάνιση και να διευρύνει τις διεθνείς επαφές του, χωρίς καμία διάθεση να μοιραστεί την ευκαιρία αυτή με κανέναν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις (κάποιες ιδιαιτέρως σύντομες, αλλά αυτό ήταν επικοινωνιακά δευτερεύων) με πολλούς ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, μεταξύ των οποίων η Αγκ. Μέρκελ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Ν. Σαρκοζί, ο Μ. Ραχόι και ο Π. Κοέλιο, συζήτησε μαζί τους κυρίως για το μεταναστευτικό και προφανώς χρησιμοποίησε, για να ενισχύσει προσωπικό του προφίλ, το κείμενο του Συνεδρίου με τις επικριτικές αναφορές για την Ελλάδα και την Ιταλία για τη διαχείριση του προβλήματος, παίρνοντας απόφαση να το καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Μετά το τέλος των συναντήσεών του, μάλιστα και για προφανείς εσωκομματικούς- επικοινωνιακούς λόγους, επισήμανε ότι κατέστησε σαφές προς όλες τις πλευρές ότι «το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εξόχως ανθρωπιστικό, είναι διεθνές και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αυτά τα κριτήρια».

Δεν μπορεί, όμως, τόνισε «να έχουμε κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη και για αυτό ζητήσαμε να υπάρξει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Και η Ελλάδα ταυτόχρονα να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων της με τη βοήθεια βέβαια της Ευρώπης».

Με τη θέση αυτή του κ. Μεϊμαράκη συμφώνησε και στήριξε ο Ν. Σαρκοζί, μια «συμμαχία» με ιδιαίτερο σημειολογικό χαρακτήρα, αφού την ίδια ώρα ο Φρ. Ολάντ έφτανε στην Αθήνα και έκλεινε το... μάτι στον Αλ. Τσίπρα.









Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg