Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Υπόθεση «Noor One» - Ένα... "καλοσκηνοθετημένο αμερικανικό σίριαλ"



Μοιάζει με καλοσκηνοθετημένο αμερικανικό σίριαλ, με εντυπωσιακές ερμηνείες και δομημένη πλοκή, από αυτά που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, με συνεχείς ανατροπές στο σενάριο...

Μάρτυρες που πεθαίνουν, δικαστές που παραιτούνται, λιμενικοί που απειλούνται με μετάθεση, διάσημοι δικηγόροι, επιχειρηματίες που «συγκρούονται» εντός και εκτός δικαστηρίου, δημοσιογράφοι με δυνατές «πηγές», ορατοί και αόρατοι παίχτες σε ένα μάλλον επικίνδυνο παιχνίδι.

Μόνο που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν αποτελεί σενάριο, το παρακολουθούν -εντός της αιθούσης- ελάχιστοι δημοσιογράφοι και κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται νέα, εντυπωσιακά και ενίοτε αντιφατικά στοιχεία.

Απειλές

Xθες βγήκαν για τα καλά τα «μαχαίρια» στη δίκη του «Noor One», καθώς ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιώργος Μανέτας μίλησε για απειλές κατά της ζωής του από τον κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη.

«Εχει φοβίσει όλο τον κόσμο στα Εμιράτα, έχει απειλήσει ευθέως και έναν υποπράκτορα, ενώ για μένα λέει ότι το κεφάλι μου δεν αξίζει αν δώσω άλλα στοιχεία», είπε χθες στη συμπληρωματική του κατάθεση ο Μανέτας, χωρίς να διευκρινίζει γιατί δεν εισέφερε αυτές τις πληροφορίες στο δικαστήριο στην πρώτη του κατάθεση πριν από μία εβδομάδα.

«Δέχτηκα και εγώ απειλές από τον Μπουρδούβαλη μέσα στη φυλακή. Εχω κάνει επίσημη καταγγελία ότι τον Δεκέμβριο έβαλε τέσσερις Ρώσους να με μαχαιρώσουν. Το δήλωσα στον αρχιφύλακά μου, το κατέθεσα κι επίσημα. Γι’ αυτό με πήγαν στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα. Το ίδιο έχει πει κι ο Καλαφάτης (κατηγορούμενος, σύζυγος ιδιοκτήτριας πλοίου), ότι απειλήθηκε από τον Μπουρδούβαλη», δήλωσε χθες ο Μ. Γιαννουσάκης, στη βίλα του οποίου βρέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα της ηρωίνης.

«Όταν μπήκα στη φυλακή ήρθε ο Μάκης Γιαννουσάκης, μου έφερε ένα στρώμα και μου είπε ότι εγώ είμαι αφεντικό εδώ. Με συκοφαντεί που λέει ότι έστειλα ανθρώπους να τον σκοτώσουν. Χρωστούσε 200.000 ευρώ στον Καλαφάτη, γι’ αυτό έφυγε από τη φυλακή», πέρασε στην αντεπίθεση ο κατηγορούμενος Γιώργος Μπουρδούβαλης.

Ο μάρτυρας Μανέτας αναφέρθηκε στο ναυλοσύμφωνο, έγγραφο που δεν υπάρχει στη δικογραφία, από το οποίο θα προέκυπτε ποιος πλήρωσε τα έξοδα της διέλευσης του Σουέζ.

Ο ίδιος μάρτυρας πρόσθεσε πως χρειάζονταν πολύ περισσότερα από 100.000 δολάρια για να αποπλεύσει το «Noor One» από το Σουέζ, εξήγησε πως τα καύσιμα που του έδωσαν ήταν πολύ λίγα για όλο το ταξίδι και πως σίγουρα έγινε ανεφοδιασμός του πλοίου εν πλω, εκτός Εμιράτων («Γι’ αυτό πήρε και τα μεγάλα μπαλόνια, για να μπορεί να κάνει ανεφοδιασμό εν πλω» τόνισε).

Εκείνη τη στιγμή, από τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους υπήρξε αναταραχή και ζητήθηκε ασθενοφόρο γιατί ένας από τους Ινδούς (μέλος του πληρώματος) αιμορραγούσε ασταμάτητα από τη μύτη.

Εισαγγελικές ερωτήσεις

Η δίκη συνεχίστηκε με ερωτήσεις της εισαγγελέως:

◆ Εισαγγελέας: Μάθατε ποιος πλήρωσε τα έξοδα για τη διέλευση του πλοίου;
◇ Μάρτυρας: Αυτός ο Αντέλ (ο Αιγύπτιος πράκτορας).
◆ Εισαγγελέας: Τι ρόλο παίζει αυτός ο Αντέλ;
◇ Μάρτυρας: Κάνει επιθεωρήσεις πλοίων και είναι και ναυτιλιακός πράκτορας της Αιγύπτου.
◆ Εισαγγελέας: Πώς συνδέεται με την υπόθεση;
◇ Μάρτυρας: Κάπτεν Αντέλ τον φωνάζουν, είναι προσωπικός φίλος του Μπουρδούβαλη. Οποιος θέλει να περάσει από το κανάλι του Σουέζ και να πάρει καλύτερη τιμή, το περνάει ο κύριος Αντέλ που έχει γνωριμίες. Ο κάπτεν Αντέλ έχει παντρευτεί εδώ και δύο μήνες με τη Νάντια, που δούλευε στο γραφείο του Γιαννουσάκη.

«Τη Νάντια την επέβαλε ο Μπουρδούβαλης, για να εξυπηρετήσει τον Αντέλ. Θα πω στην απολογία μου ποιος έφερε το πλοίο» πέταξε τη... βόμβα λίγο αργότερα ο Γιαννουσάκης, προσθέτοντας πως:
[...] Κάποιος ξόδεψε πάνω από 400.000 δολάρια στην υπόθεση αυτή. Αυτός έχει και τα ναρκωτικά. Κάποιος που βάζει τα εκατομμύριά του για να αγοράσει ναρκωτικά, δεν λυπάται να δώσει 150.000 δολάρια για τη διέλευση του πλοίου.
Η διαδικασία πάντως τελείωσε επεισοδιακά, καθώς η εισαγγελέας είπε πως ίσως χρειαστεί να παραστεί ο μάρτυρας Μανέτας και στην επόμενη συνεδρίαση.

Επικράτησε ένταση, ο Μανέτας ξέσπασε σε λυγμούς κι ο γιος του καταφέρθηκε κατά της εισαγγελέως λέγοντας:
Είδες τι έκανες, θα πεθάνει εδώ μέσα.
Επόμενο... επεισόδιο τη Δευτέρα στις 9 το πρωί...




Πηγή
Κώστας Ζαφειρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg