Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Πάμε για την τακτική συνεδρίαση της 24ης Μαΐου; Τι λέει η κυβέρνηση

Χωρίς προσδοκίες για οριστική συμφωνία δρομολογείται το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε ότι χρειάζονται ακόμη μερικές εβδομάδες. Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η αισιόδοξη εκδοχή είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα σημειωθεί πρόοδος ώστε με περαιτέρω δουλειά να υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου. Μάλιστα πληροφορίες μιλούν και για ένα ακόμη ενδεχόμενο εμβόλιμο Eurogroup γύρω στις 18 Μαΐου.
  
Το τέλος Μαΐου θεωρείται ως το τέλος χρόνου για τη διαπραγμάτευση από την άποψη ότι ο Ιούνιος θα είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη στο δημοψήφισμα της Βρετανίας και δεν θα υπάρχει χώρος για περισπασμούς με την ελληνική αξιολόγηση.

Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη του Πολ Τόμσεν ότι η πραγματική πίεση θα έρθει όταν η χώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες, δηλαδή τον Ιούλιο. Τότε θα κληθεί να πληρώσει μεταξύ άλλων 2,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες ότι δεν αναμένει «μεγάλη κρίση» φέτος στην Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της επίτευξης ορατής προόδου χωρίς να το διευκρινίσει περαιτέρω.

Το μεγάλο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι το πακέτο των μέτρων - κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Το ΔΝΤ, το οποίο πρότεινε τα μέτρα αυτά, θέλει να συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θεωρώντας ότι μόνο έτσι το πακέτο αποκτά αξιοπιστία.

Η Ελλάδα αρνείται την προκαταβολική συγκεκριμενοποίηση και είναι διατεθειμένη να ψηφίσει μόνο έναν μηχανισμό που θα επιβάλλει αυτόματη περικοπή δαπανών - και αύξηση φόρων - σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευχέρεια, μάλιστα, με βάση την ελληνική πρόταση να εξαιρεί συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών.

Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις δείχνει κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία, αν και  αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία δεν θα συγκρουστεί με τη Γερμανία για την Ελλάδα.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ιδιαίτερη ικανοποίηση αποτυπώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη  χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία:

«Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg