Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Kronen Zeitung: Οι δηλώσεις από Βερολίνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Kronen Zeitung: Οι δηλώσεις από Βερολίνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως «πολύ λογική» χαρακτηρίζει την «πολύ πιο επιφυλακτική και πιο διπλωματική στάση των αυστριακών κυβερνητικών κύκλων» προς τις ελληνικές εκλογές, η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung σε σημερινό της άρθρο...


... αποφαινόμενη συγχρόνως πως «οι θεωρούμενες από πολλούς Έλληνες - και όχι άδικα- ως απόπειρα ανάμιξης και εκβιασμού, δηλώσεις από τη Γερμανία, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αποτελέσουν προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα, σύμφωνα με το σύνθημα: τώρα ακόμη περισσότερο».

Στο άρθρο, με τίτλο «Αθήνα: Οι Αριστεροί ζητούν απαλλαγή χρέους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες προβλέπεται μια νίκη του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνουν ήδη τη σκιά τους μέχρι τη Γερμανία, καθώς ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει τέλος στη θεωρούμενη από πολλούς Έλληνες υπαγόρευση λιτότητας από τη Γερμανία και ζητάει μια τουλάχιστον μερική απαλλαγή χρέους, κάτι που προξενεί ολοένα και περισσότερη νευρικότητα στο Βερολίνο».

Η εφημερίδα παραπέμπει στην αναζωπύρωση της συζήτησης, με τις προειδοποιήσεις από Μέρκελ και Σόιμπλε μέσα από το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», ως προς μια έξοδο της Ελλάδας έπειτα από μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο σημειώνεται πως «εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας (μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, μαζικές μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.ά.), η κατάσταση για πολλούς Έλληνες είναι τόσο κακή ώστε ορισμένες από τις απαιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα να είναι από κοινωνικής άποψης πολύ δικαιολογημένες», ενώ κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων, προστίθεται, θα είναι επίσης αναπόφευκτη μια νέα διαγραφή χρέους, την οποία ζητά τώρα και πάλι ο Τσίπρας.

Η Kronen Zeitung υπογραμμίζει πως τακτικά δεν είναι απερίσκεπτο το ότι ο Τσίπρας υπενθυμίζει στους Γερμανούς τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1953, με την οποία για την τότε νέα Ομοσπονδιακή Γερμανία διαγράφονταν τα προπολεμικά και μεταπολεμικά γερμανικά χρέη, ακόμη και από την ίδια την Ελλάδα.

Εκτός αυτών, είναι νομικά αδύνατο να αποπεμφθεί μια χώρα από την Ευρωζώνη, κάτι που, εξάλλου, θα απέβαινε εξαιρετικά ακριβό, καθώς ένα μεγάλο μέρος των περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ του χρέους προέρχεται από δημόσιους πιστωτές και αυτά τα χρήματα θα χάνονταν σε βάρος των φορολογούμενων, καταλήγει το άρθρο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, παρά τις επικείμενες εκλογές, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, και πρόσθεσε ότι το ζήτημα μιας στάσης πληρωμών δεν τίθεται καθόλου αυτήν τη στιγμή.

«Περιμένουμε και θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες», είπε η κυρία Κοτέ, σημειώνοντας ότι το ερώτημα για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανοίγει μια υποθετική συζήτηση.

Η ίδια, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υποθετική έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει νέους μηχανισμούς, οι οποίοι περιορίζουν την απειλή μετάδοσης. «Ο κόσμος έχει προφανώς προχωρήσει μπροστά από το 2012, και στο μεταξύ έχουμε δημιουργήσει αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, προκειμένου να σταθεροποιούν την Ευρωζώνη», δήλωσε η κυρία Κοτέ και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί προκειμένου να βοηθούν να μπαίνει ένα «φρένο» σε κάποιες μορφές μετάδοσης.
Γερμανία: Δεν υπάρχει αλλαγή στάσης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν διεξάγεται κανένας διάλογος σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Συνετίζονται οι αναταράξεις στην Ευρώπη από τον σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί «διαχειρίσιμη» μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία κρίνεται «αναπόφευκτη» σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αρνήθηκε να το πράξει, υπενθυμίζοντας τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου αναφέρεται ρητώς πως η «ένταξη στη ζώνη του ευρώ είναι αμετάκλητη».





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg